Postuar ne

Fito një marrës falas

Mësoni si të fitoni një radio FALAS të rrjetit celular! Nuk mund të jetë më e lehtë! Ky është një lotar për një Anysecu 3G-W2 të ri - Radioja e rrjetit celular me ekranin më të madh, për përdorim të lehtë celular! Cfare po pretKushtet dhe rregullat

Ky është shansi juaj i madh për të fituar një marrës falas të rrjetit - Anysecu 3G-W2

Ju nuk keni pse të blini asgjë. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të regjistroheni në gazetën tonë dhe të merrni një hyrje falas në lotarinë që do të ndodhë më 30/06/2018.

Ne do të kontaktojmë fituesin përmes postës elektronike, sigurohuni që të shtoni adresën tonë të postës elektronike në kontaktet tuaja, në mënyrë që të mos përfundojë në dosjen e postës së padëshiruar. Adresa jonë e postës elektronike është info@network-radios.com

Por ju mund të rrisni shanset tuaja për të fituar, duke fituar shënime shtesë falas në lotarinë! Shihni se si mund të merrni shënime shtesë:

Pasi të regjistroheni, do të merrni kodin tuaj unik dhe thjesht duhet të ndani me miqtë tuaj. Shikoni se si mund të rrisni shanset tuaja:

Çdo regjistrim i referuar +100 shënime
Ndani në Facebook +10 shënime
Ndani në Twitter +10 shënime
Ndani në Google+ + 10 shënime
Ndani në WhatsApp +10 shënime
Ndani në Pinterest +10 shënime

Thjesht regjistrohuni më poshtë. Sapo ta bëni, mund të kontrolloni se sa shënime keni grumbulluar! Paç fat!

Gjithashtu lexoni tonë Politika e Privatësisë   Politika Cookie

Postuar ne

3 Dallimet midis RFinder K1 dhe M1

Masa ka rendesi
La RFinder K1 është më i vogël se M1.

Vendi i dyfishtë i kartës SIM
La RFinder K1 ka një fole të dyfishtë të kartës SIM, kështu që në të vërtetë mund të kesh dy ofrues të ndryshëm të telefonit celular në të njëjtin radio dhe të bësh dhe marrësh thirrje, tekste dhe të përdorësh shërbime të të dhënave nga të dy ofruesit.

Mbushës shtesë opsional
Probablyshtë ndoshta aksesori më i popullarizuar për K1. Thjesht hidhni atë në karikues dhe vazhdoni jetën tuaj!

Çfarë mund të bëjnë këto radio?

Operacioni DMR është emocionues, por trajtimi i prizave të kodit mund të jetë një dhimbje koke e tmerrshme. RFinder e bën të lehtë.

Po sikur të mund të kishit një radio me një bazë të dhënash për të gjithë përsëritësit DMR që azhurnohet vazhdimisht dhe thjesht duhet të tregoni dhe klikoni për të ndryshuar në frekuencën dhe cilësimet e duhura? Dhe kjo nuk ka të bëjë vetëm me DMR, por edhe përsëritësit analog dhe nyjet Echolink.

Ky është koncepti RFinder. DMR u bë e lehtë! Merrni vendndodhjen tuaj GPS, gjeni përsëritësit aty pranë, zgjidhni atë nga lista dhe radioja është konfiguruar plotësisht!

Ky marrës 4-Watt është gjithashtu një smartphone i fuqishëm 4G / LTE Android dhe funksionon mirë në SH.B.A., CA, BE, MB, Australi dhe shumicën e vendeve.

Vizito zyrtarin Uebfaqja e RFinder

Postuar ne

RT4 - Autoriteti i Radios në Rrjet

La Radio-Toni RT4 aktualisht është i vetmi radio i rrjetit 4G / LTE që punon në SH.B.A. dhe Evropë. Ndryshe nga Inrico T320, ai ofron banda 3G / 4G në SHBA, Australi dhe BE / MB. Kjo e bën RT4 shoqëruesi më i mirë i udhëtimit. Nëse jeni i ri në radiot e Rrjetit, atëherë nuk mund të keni një mënyrë më të mirë për të filluar!

Një smartphone për proshutat

Ju mund ta përdorni si një celular normal, të përdorni hyrjet në postën elektronike, të shfletoni internetin, të mbani në kontakt miqtë tuaj të proshutës duke përdorur IRN, Echolink, Zello dhe aplikacione të tjera.

Baterinë e qëndrueshme

Batteryshtë bateria 4600 mAh do t'ju lejojë të përdorni radion tuaj për më shumë se një ditë.

Një përmbledhje video

Postuar ne

Atëherë Çfarë është "Real Ham Radio" atëherë?

by Chris G7DDN

Në fillim të këtij viti, unë shkrova një pjesë të quajtur “Nuk është Real Ham Radio".

Ai shkaktoi mjaft trazira dhe që prej asaj kohe është shpërndarë në të gjithë botën, transmetuar dhe cituar në shumë vende dhe në revista gjithashtu.

Premisa themelore ishte se, ndërsa teknologjitë e reja vijnë në Radio Amatorin e Hobit, Hams shpesh kanë vështirësi për tu përshtatur me to.

Ndryshimi kërkon një përgjigje

Kjo, në të vërtetë, nuk duhet të jetë befasi. Ju do të jeni në gjendje të mendoni për shumë raste në jetën tuaj personale dhe të punës kur ndryshimi ka ardhur së bashku, shpesh papritur.

Problemi është se ndryshimi është pak i frikshëm - dhe kjo sepse kërkon që ne të reagojmë në një farë mënyre.

3 mënyra se si reagojmë ndaj ndryshimit

Shpesh reagimi ynë është të hedhim poshtë çdo ndryshim dhe të përpiqemi të qëndrojmë në status quo, ku ndiejmë se e njohim "terrenin" tonë dhe ku ndihemi të sigurt. Problemi këtu është se çdo ndryshim atëherë mund të na kalojë - ne lehtë mund të zhytemi në atë që shpejt bëhet "e kaluara".

Herë të tjera jemi i detyruar për të marrë në bord gjërat që mund të mos i duam vërtet. (Sidoqoftë, shumë herë, ato gjëra rezultojnë të mos jenë aq të këqija sa e kishim pritur, thjesht të ndryshme.)

Dhe shumë herë pas here, ne në fakt i marrim të gjitha pozitive dhe përqafoj ndryshoni dhe bëhuni mjaft të ngazëllyer për këtë.

Koha për ta bërë pyetjen në një mënyrë tjetër ..

Kështu që, duke rishikuar artikullin tim fillestar, mendova se mbase ishte koha për të adresuar pyetjen, çfarë actuallySHT në të vërtetë "Radio e Real Ham"?

Megjithatë menjëherë, unë ndiej një problem këtu - ju ndoshta mund të merrni një përgjigje të ndryshme për këtë pyetje nga secili proshutë e vetme në botë!

Disa shembuj

 • Një QRPer do t'ju tregojë Ham Radio ka të bëjë me përdorimin e energjisë më të vogël për të marrë më shumë distancë
 • Një entuziast i TV Amator mund të flasë për kamera, karta prove, përsëritës dhe përdor frekuenca mikrovalësh me pjata për antena
 • Një DX-er mund t'ju tërheqë me histori të ngazëllimit të grumbullimit dhe ndjenjës që keni kur "çantoni" një vend të ri drejt DXCC tuaj
 • Një top-band i mirë mund t'ju tregojë për miqësitë që ai ka bërë për vite të panumërta dhe lidhjet e ngushta që janë bërë (dhe shumë birra të konsumuara!) Si rezultat
 • Një entuziast i CW-së ndoshta do t'ju tregojë se sa ndihen afër shpirtit origjinal të Hams më të hershëm
 • Një entuziast i LF mund t'ju tregojë për orët e kaluara duke mbështjellë spirale të mëdha për të marrë një ndeshje antene, vetëm për të marrë ERP minimale
 • Një specialist i mikrovalëve mund t'ju tregojë në lidhje me rreshtimin e antenave të brirëve në samitet për t'u përpjekur të merrni kontakte DX duke përdorur shpërndarjen e borës si një formë e përhapjes
 • Një udhëtar i SOTA-s mund t'ju tregojë mirë për gëzimet e Radios në një mjedis të shkëlqyeshëm dhe se si jeta është gjithmonë më e mirë me bateritë

Të gjithë këta shembuj, dhe mund të kisha vazhduar, janë përgjigje individuale në pyetjen "Çfarë është Radio Ham?"

Çfarë dëshironi të jetë Radio Ham?

Në një farë mase, duket qartë se "Real Ham Radio" është ajo ju dua të jetë, çfarë ju bëj për të vetë.

Pak hobi kanë një gamë kaq të gjerë për ta, kaq shumë rrugë për të eksploruar - Unë dyshoj se ndonjë Amator ka arritur ndonjëherë t'i vizitojë të gjithë!

FT8, për shembull, është digimoda e fundit që është shfaqur në skenë dhe ka marrë nga Stuhia Komunitetin e Hamit - megjithëse ka shumë, përfshirë edhe unë, të cilët mos nxirrni mënyrat e shtypjes në kompjuter.  Më pëlqen të shoh miqtë e mi entuziastë për të, megjithatë, pasi e mban gjallë hobi.

Pra, a mund ta përkufizojmë "Real Ham Radio"?

Sinqerisht është problem!

Pas artikullit tim fillestar, pata disa korrespondenca të gjata me disa Hams. Na u desh të punojmë shumë për të gjetur gjuhë të përbashkët që do të kënaqte njëri-tjetrin se si ta përcaktojmë hobi tonë.

Kam pasur një debat të shkëlqyeshëm të zhytur në mendime me një Amator Amerikan gjatë të cilit të dy u sfiduam të mendonim se si e përkufizonim hobin. Ne arritëm të biem dakord për qëllimet e shkëmbimit tonë të postës elektronike për diçka afër kësaj

“Ham Radio është një hobi ku një licencë e aprovuar nga qeveria përcakton atë që ne duhet bëjmë për të qenë në përputhje me kushtet tona të licencës. Por kjo lidhet Vetëm për emetimin e RF - çdo gjë tjetër e përfshirë në hobi do të qartë nuk kërkojnë licencë. ”

Kështu që ne distiluam përkufizimin thjesht për TX-ing në një grup amator të ligjshëm në vendin që lëshon licencën dhe asgjë tjetër.

Por, a e përcakton kjo në të vërtetë Ham Radio?

Unë kam një klient i cili është Pedagog në një Universitet lokal. Ai është një doktor dhe specializmi i tij është Teknologjia e Mikrovalëve. Ai ka profilin e tij kërkimor dhe gjithashtu mentorë për studentët. Ashtu si unë, ai mban një thirrje G7. Ndryshe nga unë sidoqoftë, ai ka Kurrën e kurrës ka qenë në ajër.

A është ai Amator? Sipas përkufizimit tonë fillestar, përgjigjja do të ishte jo, thjesht sepse ai zgjedh nuk për të transmetuar në pjesë specifike të RF.

Nga rruga, ky njeri është, në fakt, një "profesionist" i vërtetë RF - ai nuk është një amator (me një të vogël) kur bëhet fjalë për radio. Ai di më shumë sesa shumica e njerëzve në të gjithë botën për radio, veçanërisht Mikrovalët. 

Le ta provojme perseri…

OK le të ndryshojmë përkufizimin.

Mbase mund të themi "Një Radio Ham është dikush që ka një licencë për të transmetuar në Banda Amatore specifike, pavarësisht nëse ata zgjedhin ta bëjnë këtë."

Atje - kjo është më mirë. Tani mund ta llogarisim klientin tim në përkufizimin tonë të ri.

Kjo gjithashtu përfshin një mik tjetër tim, i cili është një gjeni në ndërtimin dhe bërjen e transmetuesve nga e para. Ai i merr goditjet nga hobi ynë duke ndërtuar - por ai nuk del kurrë në ajër.

Ai thjesht teston radiot e tij të ndërtuara në shtëpi në ngarkesa bedel dhe pastaj zakonisht ua jep atyre atyre që janë në hobi dhe që kënaqen me anën operative. Do të ishte e çuditshme të thuash se ai nuk ishte një "Amator i Real Radio", edhe pse teknikisht, madje as nuk e bëri kanë të kalojë provimin e tij për t'u bërë një proshutë për atë që merr nga hobi.

Kështu që këtu është një çështje tjetër - a mund të jesh një "Amator i Real Radio", ose të merresh me aktivitete tradicionale të Hamit, dhe as të marrësh një provim licence?

Ku tjetër?

Kjo është duke u bërë më e vështirë - ndoshta ne mund të kthehemi te fjala rrënjësore e "Amatorit" - latinishtja "amare" - për të dashur.

Dallimi midis Amatorëve dhe Profesionistëve është se e para praktikon për dashuri dhe e dyta e bën atë për një profesion; sipas të gjitha gjasave ata paguhen për të.

Ne "e duam" radion në mënyrë që përkufizimi të mund të funksionojë, apo jo?  Ndoshta ose ndoshta jo!

Mbi të gjitha, CB-të janë edhe adhurues të radios. Kështu janë "Freebanders" dhe shumë entuziastë të aviacionit.

Në fakt, shumë hobi të tjerë kalojnë tek ne në një farë mënyre - entuziastët e aeroplanëve model përdorin RF në mënyrë që hobi i tyre të funksionojë fare, për shembull.

Atëherë, ku do të shkojmë?

Duket se jemi në një rrugë të gabuar pa asnjë rrugëdalje.

 • Ne nuk mund ta përkufizojmë mjaft Ham Radio duke transmetuar RF - qartësisht ne jemi ende Hams kur jemi nuk duke transmetuar RF në banda specifike
 • Ne nuk mund ta përkufizojmë mjaft Ham Radio nga është vetëm kalimi i një testi licence, si klienti im i doktorit që kurrë nuk shkon në ajër ose praktikon hobi në ndonjë formë të pranuar
 • Ne nuk mund ta përkufizojmë mjaft Ham Radio as me "dashurinë për radion", pasi përfshin grupe që janë në buzë të hobit tonë, por jo mjaft pjesë e saj

Dhe tani…

Kështu që këtu jemi dhe tani Radiot e Rrjetit mbërrijnë në skenë dhe njerëzit po kruajnë kokën nëse i "pranojmë" apo jo, sikur të jemi disa "roje të së vërtetës së vërtetë të radios"!

Unë mendoj se problemi është se teknologjia po e bën akoma më të vështirë për të përcaktuar se çfarë është hobi ynë në të vërtetë - dhe ndërsa teknologjitë më të reja dhe më të reja vijnë në transmetim, ajo mund të bëhet akoma më shumë!

Mbase duhet të mendojmë edhe pak “jashtë kutisë”?

Nuk është "Real Ham Radio"… apo është?

Radiot e Rrjetit sigurisht që nuk transmetojnë në Bandat e Hamit kështu që nuk do të futeshin në një përkufizim.

Sidoqoftë ato mund të futen në përkufizimin dy - ju mund t'i përdorni si një Amator, nëse vendosni ta bëni këtë. Nëse vendosni të përdorni Protokollet e Hamit, mirë, kjo është e drejta juaj.

Ato përshtaten shumë në përkufizimin 3 në kuptimin që ne mund t'i përdorim ato në mënyra që ne i konsiderojmë të përshtatshme për "kënaqësinë" dhe kënaqësinë tonë.

Kërkohet më shumë përkufizim!

Një kërkim i shpejtë për përkufizimin e një hobi vjen me këtë - "një aktivitet i bërë rregullisht në kohën e lirë për kënaqësi ”.

Edhe Radiot e Rrjetit përshtaten shumë mirë - dhe për të nisur, ata gjithashtu përdorin RF në pika të ndryshme të zinxhirit, megjithëse në frekuencat celulare ose wi-fi.

Por ka më shumë

Sidoqoftë, mos harroni se ata gjithashtu mund të kalojnë në bandat Ham përmes transmetimit të audios ose përmes funksionimit në distancë, për shembull, marrësve HF. Kjo qartë do kërkojnë licencë të Shërbimit Amator.

Çuditërisht atëherë, ekziston një kuptim në të cilin Radiot e Rrjetit në të njëjtën kohë mund dhe nuk mund të kërkojnë licencë!

A nuk po bëhet kjo më shumë se pak e çuditshme? Kjo është ajo që bëjnë enigmat teknologjike për ju!

Tani ka një sfidë!

Siç e thashë në fillim të këtij artikulli, ndrysho Sfidat ne - ajo Sfidat status quo-ja.

Ndryshimi ka ardhur shumë herë në hobi tonë (kjo ishte pika kryesore e artikullit tim origjinal) dhe po na sfidon tani në personalitetin e Rrjetit të Rrjetit.

Ndoshta duhet të zgjerojmë përkufizimet tona; në këtë mënyrë, ne mund të përfshijmë shumë më tepër në hobi tonë dhe ndoshta edhe të shtrihemi te të tjerët dhe të rritemi.

Alternativa është që të "godasim çelësat" dhe të përpiqemi të mbrojmë cepat e vegjël të hobi - në fund të fundit, mendoj se rruga mund të na çojë drejt zhdukjes.

Ndryshimi? Apo mundësi?

Më pëlqen mendimi i Seth Godin për këtë… (nëse nuk keni dëgjuar për të, shikoni disa nga bisedat e tij TED)

Ai thotë, “Ndryshimi nuk është një kërcënim - është një mundësi. Mbijetesa është NUK qellimi, transformuese suksesi është " (theksimi im)

Në mënyrë paradoksale, në të vërtetë është ndryshimi që në fund të fundit do ta çojë hobi përpara.

Përpjekja për të "mbijetuar" me të është vetëm ajo që kemi bërë në të kaluarën do të thotë që ne do të tkurremi sesa të rritemi.

Radiot e Rrjetit mund të jenë pjesë e këtyre "mundësive" të rritjes - a nuk ia vlen t'i përqafoni ato për të parë nëse janë?

Çfarë duhet të humbasë dikush nga ne duke bërë kështu? Përveç ndoshta frika jonë nga ndryshimi?

© Chris Rolinson G7DDN

mund 2018

Postuar ne

Si të ndryshoni cilësimet e APN në Inrico T199 dhe T192

Për të ndryshuar cilësimet e APN të Inrico T199 ose Inrico T192 ekzistojnë dy metoda.

Le të fillojmë me Metodën # 1 (më e lehtë)

 1. Shkarko TotalControl
 2. Lidheni me radion duke përdorur një kabllo mikro USB (duhet të siguroheni që kablli mund të trajtojë të dhëna - disa nuk do të funksionojnë); Për T192, ju nevojitet një përshtatës microUSB si ai që tregohet në foton më poshtë. 
 3.  Mësoni se si funksionon Kontrolli Total në këtë video:
 4. Instalo këtë app, duke përdorur të njëjtën metodë si në video.
 5. Sigurohuni që radio është me Modalitetin e Fluturimit të fikur - kështu që nuk e shihni ikonën e vogël të aeroplanit.
 6. Ju do të shihni një listë të transportuesve. Thjesht zgjidhni të parën, dhe pastaj klikoni në ikonën me rrethin e zi dhe Cilësimet e APN do të shfaqen për ju. Ndryshoni lirshëm.

Për shembull, për Straight Talk (AT&T) duhet të futni një APN të ri me cilësimet e mëposhtme:

APN Emri Bisedë e Drejtë
APN tfdata
Prokurë lëreni bosh
Port lëreni bosh
Emri i përdoruesit lëreni bosh
Fjalëkalimin  lëreni bosh
server  lëreni bosh
MMSS http://mms-tf.net
MMS Prokurë mms3.tracfone.com
MMS Port 80
MCC 310
MNC 410

Mos harroni të ruani APN-në e re dhe të ndryshoni në të. Më në fund, Aktivizo dhe Çaktivizo përsëri Modalitetin e Fluturimit. Ju jeni gati!

Për Metodën # 2 ju duhet një kabëll i veçantë USB që lidhet me bazat e veshit / mikrofonit.

Së pari, ju duhet CP210x USB në drejtuesit UC Bridge UCP dhe Cilësimet e PC program kompjuterik për tu ekzekutuar.

Sigurohuni që kablloja USB T199 është e lidhur, ndizni radion dhe ekzekutoni PCSettingsEN.exe. Do të merrni një ekran si ky:

Bëni të gjitha ndryshimet e nevojshme dhe keni mbaruar!

Postuar ne

10% zbritje në të gjitha Radiot

Abonohuni në Buletinin tonë Hamradio dhe fitoni 10% zbritje në blerjen tuaj të radhës!

Informohuni me lajmet më të fundit të radios amatore! Mos humbisni lajmet ngazëllyese rreth Radiove të Rrjetit dhe Modaliteteve të reja Dixhitale, si DMR, D-Star dhe të tjera. Ne jemi duke pritur për ju! 🙂

 

* tregon kërkohet
Postuar ne

Mbretërit e Valëve?

nga Chris G7DDN

Një nga gjërat që më tërhoqi (dhe ndoshta edhe ju) në Amator Radio ishte aftësia për të bërë kontakte në distancë (ose DX).

Megjithatë, në vitet 1960 dhe 1970, për shumicën e popullsisë, biseda me dikë në një vend tjetër ishte një biznes i ndërlikuar dhe i shtrenjtë.

Një shembull

Më kujtohet që prindërit e mi kishin lejuar të bashkoheshin në telefonin mujor të Radio Nederland "Happy Station" në dy raste të izoluara në fillimin e viteve 1970.

Në MB, kjo përfshinte thirrjen e Shërbimit Ndërkombëtar të Operatorit paraprakisht dhe rezervimin e telefonatës. Ju nuk u lejoi, për çfarëdo arsye, ta thirrni vetë për ato ditë!

Ju i dhatë numrin që dëshironi t'i telefononi operatorit dhe u përpoqët të shpjegonit se do të ishte mirë nëse ata mund ta telefononin atë në një kohë të caktuar pasi ishte një telefon, por në të vërtetë, ishe në prehrin e perëndive - ti duhej të prisni radhën tuaj në radhë!

Përfundimisht, megjithëse Operatori do t'ju telefononte përsëri dhe pastaj thirrni numrin ndërkombëtar për ju. Me një kosto të tepruar, ju përfundimisht u dorëzuan (ose jo, në rastin e programit të telefonit pasi numri zakonisht ishte i angazhuar deri atëherë - sheesh!)

Radio Ham - Diçka e Veçantë

Pra, të bëhesh një Radio Amator në ato ditë nuk ishte vetëm një mënyrë për të hyrë në një hobi modern modern të azhurnuar, por ishte gjithashtu një mënyrë për të përdorur aftësitë e tua të radios për të folur me njerëz në klimë të largët, për të mësuar rreth gjeografisë botërore, dhe merrni ato karta magjike QSL që u vërtetuan miqve tuaj se keni arritur diçka mjaft të veçantë dhe se me të vërtetë nuk i kishit bërë të gjitha!

ju ishin dikush si proshutë!

Mbretëria e Bashkuar në Mbretërinë e Bashkuar ishte gjithashtu mbresëlënëse

Edhe biseda me operatorë të tjerë në MB ishte diçka.

Para ditëve të Autostradave (Autostradat për kushërinjtë tanë të SH.B.A.-së, Autoroutes në Evropë) një udhëtim në të gjithë vendin mund të zgjaste lehtë disa orë. Më kujtohet posaçërisht një udhëtim që familja ime bëri në bregdet në Devon në 1973 i cili mori pjesën më të mirë të 8 orëve në rrugët e vjetra "A" ”

Si një proshutë në ato ditë, madje edhe për të folur me një stacion në Devon, mirë, më dukej sikur flisja me dikë në anën tjetër të botës!

Mbretërit e Valëve të Ajrit

Pra, të ishe një Radio Amator në atë kohë ishte vërtet si të ishe "Mbreti i Valëve" - ​​bota ishte fjalë për fjalë goca jote!

Kur erdhi CB Radio dhe 446 MHz, ishte e lehtë të diferencohesh Ham Radio nga ato shërbime - ato ishin krijuar vetëm si radio me rreze të shkurtër dhe, përveç nëse kushtet ishin të jashtëzakonshme (të cilat herë pas here ishin në 27MHz!) Ato normalisht nuk mbanin gjatë -përhapja e largësisë.

Si rezultat, ato shërbime nuk përbënin kërcënim për radion amatore - dhe fatkeqësisht, pjesërisht për shkak të kësaj, shumë Amatorë në atë kohë shikonin me përçmim për CB-të  - nuk ishte "radio e vërtetë" dhe operatorët e saj ishin "inferiorë" dhe "nuk e kuptonin radion e duhur". (Dëgjuar që para se kudo tjetër, nga rruga?)

Tavolinat janë kthyer!

Tani shpejt përpara për sot - dhe tabelat janë kthyer shumë!

Interneti do të thotë shumë gjithkush ka qasje të pakufizuar në komunikimin në të gjithë botën, në një larmi formash.

Tekst, dokumente, foto, audio, video - ju e quani atë, ajo mund të dërgohet shumë në të gjithë botën dhe me kosto relativisht të vogël.

Në realitet, Mbretërit e rinj të Valëve në 2018 janë. të gjithë ne!

Radio Amatorëve tani u janë bashkuar cdo kush tjeter!

Modës së vjetër?

A është ndonjë çudi atëherë që Radio Ham është parë shumë shpesh këto ditë (nga njerëzit) jashtë hobi të paktën) si i modës së vjetër, budalla-budalla dhe ruajtja e burrave të moshuar që preferojnë të jetojnë në të kaluarën?

Nuk është çudi që kemi një krizë identiteti - nuk është çudi që është e vështirë të tërheqësh gjak të ri!

Nëse më e mira që mund të ofrojmë është "ju do të jeni në gjendje të ndihmoni me komunikimet emergjente kur një fatkeqësi natyrore ose luftë shkatërron zonën tuaj" nuk tingëllon tepër tërheqëse!

Shënim i autorit: Ju lutemi kuptoni që kjo nuk është për të denigruar ata që ofrojnë këtë shërbim nga rruga; Thjesht po përpiqem të tregoj arsyet pse hobi ynë nuk është aq tërheqës sa më parë - kam respekt për ata që i shërbejnë komunitetit me vetëmohim në një mënyrë të tillë, ata janë heronj në çdo kuptim të kuptueshëm të fjalës.

Prishjen e kompjuterëve - ata e kanë prishur hobin

Na pëlqen apo jo (dhe unë gjithashtu kam një marrëdhënie dashuri-urrejtje me ta) kompjuterat kanë revolucionarizuar si shoqërinë dhe si pasojë edhe hobi ynë i madh. Dhe ata do të vazhdojnë ta bëjnë këtë.

Radiot e Rrjetit (të cilat mund t'i mendojmë si "kompjutera SDR xhepi me një buton PTT" ashtu siç janë ato) janë thjesht një pjesë më evolucionare e udhëtimit.

Ato na lejojnë të kemi akses në pasurinë dhe ngjyrën e përhapjes në Internet, ndërsa ekzistojnë në një paketë që ne tashmë e kuptojmë dhe për këtë arsye mund ta përdorim.

Tani ne mund të punojmë Hams të tjerë kudo që ata kanë një lidhje në rrjet, nëse kjo është ajo që ne zgjedhim të bëjmë.

Rathershtë më shumë si të përdorësh internetin si një grup masivisht i kombinuar përsëritësish, vetëm se ata nuk janë më ekskluzivë të Hams - ne e ndajmë atë shërbim me pjesën tjetër të popullsisë.

Rezistenca?

Dhe mbase kjo është një arsye që ka rezistencë ndaj kësaj lëvizjeje.

Kishte, dhe akoma është në një shkallë të madhe, një ekskluziviteti në lidhje me mbajtjen e një licence Ham Radio.

Mbaj mend që kam punuar jashtëzakonisht shumë për timen. Isha, dhe mbetem edhe sot e kësaj dite, shumë krenar që e arrita atë (me një Kredi dhe Një Dallim në dy letrat që ula, nga rruga, si dhe një Test Morse mjaft i përsosur 12wpm;))

Por në 2018 dhe më tej, një licencë për të transmetuar banda gjithnjë e më të zhurmshme që kërkojnë antena të mëdha, e cila nga ana tjetër shkakton fërkime me fqinjët dhe konflikte me besëlidhjet kufizuese, duket shumë e parëndësishme për shumë Hams.

Si rezultat, duket se shumë kanë votuar me këmbë dhe e kanë lënë krejtësisht hobin.

Një hobi në rritje, por jo siç e njohim ne?

Sidoqoftë, radioja e rrjetit nuk vuan nga këto probleme. Dhe megjithëse mund të mos e konsiderojmë atë si "të pastër" siç ishte Radio Ham në të kaluarën, ajo po ndihmon të mbani gjallë hobi.

Në të vërtetë, nëse ajo që po shoh është e saktë, ajo në fakt po e rrit atë!

Çdo ditë, unë jam duke dëgjuar Hams që vijnë në Rrjet duke thënë gjëra të tilla si

"Unë kam qenë në radio më shumë gjatë javës së fundit që kam në 10 vitet e fundit."

"Unë kurrë nuk kam menduar se do ta përdorja Ham Radio përsëri derisa të takoja këtë kanal."

"Kjo më ka rinovuar plotësisht hobi."

"Unë ende nuk e kam marrë licencën e Hamit, por po mësoj shumë nga bisedat me ju djema dhe do të regjistrohem në kursin tjetër."

Një mësim nga Roma e Lashtë?

Çfarë ishte ajo që u tha në lidhje me Neronin - që ai "luajti ndërsa Roma digjej"?

Pavarësisht nga saktësia historike e kësaj deklarate, unë pyes veten nëse ka ndonjë ndjenjë që diçka e ngjashme ndodh brenda hobit tonë.

A po grupet tona tradicionale gradualisht po largohen prej nesh nën grumbuj zhurmash?

A po largohen njerëzit nga Ham Radio sepse "nuk është ajo që ishte"?

A tingëllon më pak emocionuese mendimi për të ngritur një antenë të re sesa të bisedosh me familjen në mediat sociale ose të kontrollosh lajmet e tua?

Nëse përgjigjja e ndonjërës prej tyre është po, atëherë më lejoni të pyes, a janë Radiot e Rrjetit një mënyrë, në të cilën mund të rikthehemi në përhapjen e Internetit dhe ta sjellim hobi më tej në shekullin 21?

Po mbaron koha

Nëse është, ose edhe nëse nuk është, më mirë të ishim të shpejtë me diçka!

Dy dekada të këtij shekulli kanë kaluar pothuajse dhe me më shumë se 50% të Amatorëve  nuk ka gjasa të jetë në këtë planet deri në fund të dy dekadave të ardhshme, koha ka mbaruar për hobi për disa kohë tashmë

Zgjidhje radikale?

Askush nuk po sugjeron që Radiot e Rrjetit janë përgjigja për të gjitha çështjet me të cilat përballet hobi. Shtë e qartë se ata nuk janë.

Por ata tashmë janë duke luajtur një pjesë gjithnjë e në rritje në hobi dhe një pozitiv, nga ajo që po përjetoj.

Ne humbasim saktësisht asgjë duke përqafuar atë që ata mund të bëjnë për ne - dhe ato thjesht mund të jenë një mundësi që ne nuk kemi mundësi ta kalojmë.

Të kap "në rrjet"?

© Chris Rolinson G7DDN

mund 2018