Postuar ne

Rregullimi i Talkpod N58 Audio nga menyja e shërbimit nga G7LEU

Më në fund kam një konfigurim të mirë për vëllimin e medias, domethënë ai që ka rëndësi shumicën e kohës. Në seksionin audio të menusë inxhinierike -> modaliteti i altoparlantit -> media Unë kam vendosur nivelin 0 në 160, pastaj kam shtuar 6 për hap në mënyrë që niveli 1 të jetë 166, niveli 2 është 172, etj. Kjo jep një nivel pothuajse të fikur për vëllimi më i ulët dhe një nivel pothuajse më i lartë për vëllimin më të lartë.

Ishte një rregullim shumë i vështirë. Fillimi pak më i lartë se 160 bëri që të gjitha nivelet të ishin shumë të larta, dhe shumë më e ulët se 160 do të thoshte që të gjitha nivelet e volumit ishin shumë të qeta. Ky cilësim nuk është përfundimisht linear në të gjithë gamën!

Shënim: Për të hyrë në menunë e shërbimit, thirrni kodin e mëposhtëm:  * # * # * # * # 3646633

Postuar ne

Radiot e Rrjetit - një rrugë drejt Radios Amatore?

By Chris Rolinson G7DDN

Prej disa vitesh, hobi i Radio Amatorit është përballur me një krizë ekzistenciale.

Një histori pak

Në ditët e para të teknologjisë së radios, Radio Amatori ishte një hobi shumë për eksperimentuesit, njerëzit në prag të teknologjisë teknike RF. Ata hapën një terren të ri dhe hapën rrugën që operatorët komercialë dhe transmetuesit të përfitojnë sa më shumë nga spektri RF. Për çudi, shumë Hams të hershëm ishin të përfshirë në themelimin e organizatave të tilla si BBC.

Duke ndjekur rolet kryesore të luajtur nga komunikuesit e radios nga 1939-1945, hobi pa një zhurmë të pasluftës në numër, të shtuar nga shumë ish-ushtarakë nga regjimente të ndryshme të sinjaleve. 

Në atë epokë, një nga atraksionet më të mira të Ham Radio ishte ndërtimi dhe testimi i pajisjeve të veta plus aftësinë për të komunikuar me njerëzit në anën tjetër të botës. Shumica e atyre që u bashkuan kishin pasur përvojë në ndërtimin elektronik dhe në përdorimin e Morse Code, kështu që kërkesat e hyrjes në hobi nuk ishin ndoshta aq të pakapërcyeshme sa më vonë u shikuan.

Në fund të viteve 1950 dhe 1960 panë shfaqjen e Radiove HF Japoneze, të cilat në vetvete filluan të lindnin rritjen e të ashtuquajturit "operator i pajisjeve", megjithëse ndërtimi i shtëpive lulëzonte ende. 

Rritja e Pirate Radio stimuloi shumë njerëz të futeshin edhe në hobi, disa përmes mjeteve të dyshimta - nuk ishte e pazakontë që stacionet lokale të Piratëve të Mediumit të Pirateve të shfaqeshin në ajër duke luajtur muzikë pop dhe pa dashje të endeshin në ndarjen e Top Amatorëve, ku ata u takuan me një përzierje hutimi dhe inkurajimi për të "marrë një licencë të duhur!" Shumë e bënë.

Në fund të viteve 1970 dhe në fillim të viteve 1980 mania e CB kontribuoi në një rritje të mëtejshme të interesit, ndoshta më e madhja në historinë e hobit, megjithatë nuk u mirëprit nga shumë amatorë të vendosur për të qenë absolutisht i sinqertë, por kjo shpërndahet edhe tani.  

Që nga viti 1990 Radio Amatori ka qenë duke luftuar për të gjetur identitetin e saj të ri, veçanërisht në Shekullin 21 me shumë lidhje. Ka hequr kërkesën e Morse, e ka bërë rrugën e hyrjes në provim në hobi më të "shijshme", por prapëseprapë, media sociale është më e arritshme, krijon varësi dhe interneti merr shumë kohë të lirë të njerëzve.

Kush po hyn në hobi?

Mungesa e të rinjve (dhe nga kjo, ne ndoshta mund të numërojmë moshat nën 40 vjeç) që vijnë në hobi, së bashku me "kërcënimin" e perceptuar të Internetit që të jetë në gjendje të arrijë shumë nga ato që Radio kishte përdorur, së bashku kanë komplotuar për të zvogëloni numrin e njerëzve të interesuar në Radio Ham. 

Të sapoardhurit në hobi tonë janë shpesh të ashtuquajturit "fole-bosh" - njerëz që janë në të 50-at ose më të vjetër. Ata kanë kohën (dhe paratë!), Tani fëmijët janë larguar nga foleja, për të rishikuar atë "hobi në radio", të cilin e mbajnë mend, por asnjëherë nuk kishin mundësi të luanin me të në vitet e tyre më të reja.

Ka edhe disa të rinj, por vëzhgimi im është që ata kanë kryesisht një anëtar të familjes tashmë i licencuar, kështu që ata kanë mbështetje, inkurajim dhe shpesh pajisje, në shtëpi.

Probleme, probleme

Ka shumë çështje në lidhje me futjen e gjakut të ri në Ham Radio. 

Ndoshta çështja më e madhe sot është që njerëzit nuk e kanë provuar "magjinë" e radios siç kanë bërë ata prej nesh që janë më të rritur. Unë mund të kujtoj në mënyrë të gjallë ngadalë akorduar në bandën e transmetuar 31 milion si një 7-vjeçar dhe dëgjuar sinjalet e çuditshme interval dhe zërat zbehet nga vendet e largëta. Kjo më frymëzoi me një dashuri për radion të cilën nuk e kam humbur kurrë. Shumica prej jush që e lexoni këtë ndoshta do të ketë lidhje me diçka të ngjashme me atë dhe do të keni një përvojë personale, e cila zgjoi interesin tuaj të parë.

Sidoqoftë, në vitin 2018, nuk ka më asnjë "magji" në këto lloj sinjalesh - veçanërisht kur mund të dërgoni dhe merrni menjëherë video me ngjyra nga ana tjetër e botës në një pajisje të lëvizshme me dorë! 

"Për çfarë është çelësi?" 

Unë isha paralajmëruar për këtë ndryshim deti në një mënyrë të pazakontë shumë vite më parë, kur e dashura 17-vjeçare e njerkut tim erdhi në dhomën time të radios dhe më pyeti se çfarë po bëja. I shpjegova se po përdorja radio për të komunikuar nëpër botë dhe u përpoqa ta entuziazmoja atë për atë që po bëja. 

Ajo pyeti se cila ishte gjëja e madhe e rrumbullakët në radion e madhe - m'u desh pak kohë për të kuptuar se ajo po i referohej numrit kryesor të akordimit të radios! 

Unë e shpjegova më tej dhe pastaj ajo pyeti “Për çfarë të duhet kjo? A nuk shtyp vetëm një buton atëherë? ”  

Atëherë e kuptova që shumica e njerëzve këto ditë janë rritur duke menduar se radio është ose diçka që ju "e merrni në telefonin tuaj" ose diçka që ka butona të paracaktuar që thjesht programojnë vetë. Edhe koncepti i "akordimit të një sinjali brenda" tani ka humbur për shumicën e gjeneratës aktuale!

Si t’i fusim njerëzit atëherë?

Të jetë më e rëndësishme ndoshta? Shumica nën të 50-at (dhe shumë mbi të 50-at gjithashtu!) Janë këto ditë të pajisura me pajisjet e tyre mobile dhe lidhjen e internetit, mediat sociale dhe të ngjashme. A jam vetëm duke menduar se kjo është diçka që mund dhe duhet ta shfrytëzojmë për të interesuar më shumë njerëzit në hobi tonë?

Radiot e Rrjetit mund të ndihmojnë

Atëherë, ku hyjnë në këtë Radiot e Rrjetit? 

  • Ato përfaqësojnë teknologjinë e re që kalon në hobi tonë
  • Ato futen në interesat ekzistuese të njerëzve (telefona / tablet etj.)
  • Ato janë një pajisje e lidhur hibride - një pjesë e telefonit, një pjesë e kompjuterit, një pjesë e pajisjes PTT
  • Ata e bëjnë atë shumë më e lehtë për t'u përdorur disa nga softuerët e bazuar në PTT që janë tashmë të disponueshëm
  • Ato janë SDR në çdo kuptim të akronimit
  • Ato janë teknologji e shekullit 21 me të cilën njerëzit pa dyshim nuk do të kishin mendjen të "shiheshin" (kjo pikë e fundit duket e rëndësishme për brezin e sotëm!)

… Veçanërisht e shoqëruar me aplikacione të dobishme

Zello është një pikënisje e shkëlqyeshme. 

Një pjesë e mediave sociale, një pjesë e PTT Radio, ajo ka grumbulluar një ndjekës në të gjithë botën. Me aftësinë për të PTT një-me-një ose një-me-shumë, është veçanërisht me interes për njerëzit që dëshirojnë të krijojnë grupe ose bashkësi njerëzish me mendje të njëjtë.

Në Gjermani, për shembull, komuniteti "Zello Funk" (përkthehet si "Radio Zello") funksionon si një univers paralel mini-Ham-Radio! 

Ju mund të bashkoheni (sigurisht falas - pa "provime" për t'u dhënë) ju mund të kërkoni një thirrje thirrjeje (p.sh. ZF839) të cilën jeni të inkurajuar ta përdorni në rrjet (megjithëse nuk është i detyrueshëm) dhe largohuni. 

Janë gati 5000 “entuziastë të PTT-së”, për një frazë më të mirë, të cilët janë bashkuar vetëm në komunitetin Zello Funk dhe ka 8 grupe Zello Funk për të biseduar. 

Këta njerëz janë një përzierje e Hams, CB -rs, 446-vjeçarë, Kamionistë, Amvise, Punëtore, me fjalë të tjera, shumë njerëz të zakonshëm të të gjitha moshave, prejardhjes dhe gjinisë - megjithatë ata ndajnë një kënaqësi të komunikimeve PTT.

Të gjitha grupet mbahen në rrugën e duhur nga një grup i madh moderatorësh të angazhuar, të cilët vëzhgojnë nga afër mënyrën e policimit të grupeve; anëtarët mund të bllokohen nga tx-ing, të fillojnë plotësisht, por, dhe le të fundoset në in ... ata madje kanë kanalin e tyre nën 16 vjeç! 

Imagjinoni që në Ham Radio për momentin? Kam frikë se shumica e klubeve të radios nuk do të dinë se çfarë të bëjnë nëse edhe një i ri do të paraqitet në një takim, apo edhe në ajër

Dhe ka më shumë

Zello ka shumë grupe anglishtfolëse me të cilat Hams mund të përfshihen (ndoshta jo aq të organizuar sa Zello Funk i Gjermanisë akoma) që do të thotë se ne mund të ndërfaqohemi me jo-Hams duke përdorur kombet PTT menjëherë. 

Apo ndoshta dikush mund të krijojë një version anglisht të Zello Funk dhe të shohë se çfarë ndodh?

Pse jo radio atëherë?

Shtë e qartë se ka një interes në stilin e komunikimit PTT, por kjo ende nuk përkthehet tek hyrësit e rinj në hobi tonë. Pse

Epo është ditë e hershme për të parë nëse do të ketë ndonjë efekt, por nevoja për të marrë një kurs teknik dhe provim është një pengesë, me siguri. Nëse mund të shijoni komisionet PTT pa marrë një kurs dhe studim dhe një provim, pse nuk do të kishit?

Ndërrimi i VoIP-ve ose RoIP-ve të cilësisë së lartë për sinjalet e dobëta radioje gërvishtëse mund të shihet si një tjetër; zhurma lokale në bandat e proshutave mund të jetë edhe një tjetër, dhe kjo madje nuk po hyn në çështjen e sasive të mëdha të metaleve ose telave në qiell dhe çështjet që sjell

Guxoj madje të përfitoj që një epërsi e burrave të moshuar gjithashtu mund të mos jetë trishtim (duke folur si një i moshuar vetë!) Të mos jetë një tërheqje e madhe për hyrjet e reja në hobi?

Arsyet për të qenë të gëzuar!

Sidoqoftë unë mbetem pozitiv dhe optimist për këtë. 

Nëse njerëzit me të vërtetë argëtohen kaq shumë me komtarët PTT, ata në të vërtetë, padashur kanë hedhur hapat e tyre të parë drejt hobit tonë. Unë do të argumentoja se ne mund të bënim më shumë për t'u kërkuar atyre.

Ndoshta ne si Hams duhet të ri-markojmë veten si një komunitet i mediave sociale që mund të ekzistojë PA Internet, si dhe me të? Mund të ketë mënyra të tjera me të cilat mund të përmirësojmë "pamjen" tonë. Ndoshta mund të sugjeroni disa në seksionin e komenteve?

Sido që të jetë, Radiot e Rrjetit, ekzistues në këtë botë hibride, mund, dhe besoj se do të luajnë, një rol shumë të dobishëm në lejimin e njerëzve të "luajnë radio" në një mjedis të sigurt dhe të shohin nëse u ngjall interesin e tyre. 

IRN atëherë do të përfaqësonte një "hap tjetër" logjik, ku të sapoardhurit mund të bashkëveprojnë me lidhje të vërteta RF.

Aboutshtë për të arritur

Guxoj të sugjeroj atëherë, që sa më shumë që ne amatorët të futemi në Rrjetin e Rrjetit, aq më shumë mund të bëjmë një hap drejt grupeve në rritje të "entuziastëve të PTT", dhe aq më shumë që në fakt mund t'iu ofrojmë atyre?

A është këtu ku mund të gjendet "vala" tjetër e Radio Hams, pyes veten? 

Një gjë është e sigurt, ata nuk do të vijnë tek ne, siç bënë CB-të në vitet 1980 - ne do të duhet të dalim, t'i gjejmë ata dhe të bëhemi miq me ta, nëse duam t'i ndihmojmë ata në hobi tonë të madh!

© Mars 2018 - Chris Rolinson G7DDN


Postuar ne

Kur Wifi nuk është në dispozicion, përdorni 3G ose thjesht UHF

La Inrico T298s UHF është një radio hibride e Rrjetit UHF. Ashtë një mënyrë e mirë për të filluar me Radiot e Rrjetit. Të paktën, nëse nuk ju pëlqejnë mënyrat e reja të internetit, mund ta vazhdoni ta përdorni atë si një dorë UHF.

PS - Përdorimi i anës së rrjetit-radio të tij, mund të bëhet i varur. Përfshihen edhe shkollarët e vjetër! 🙂

Postuar ne

Si të instaloni një kartë SD në Inrico TM-7 nga N5MXI

1. Hiqni të gjitha vidat e jashtme, përveç katër në fund të radios.

Hiqni të katër vidat e poshtme të fundit. Këto lirojnë bordin e poshtme të PC-së në të cilën është vendosur karta SD. Mos i hiqni vidat SIM.

2. Hapni kutinë e radios siç shihet më poshtë duke treguar tabelën e poshtme të PC dhe folenë SD (shigjeta e kuqe).

3. Hiqni PCB-në e poshtme me kujdes që të mos dëmtoni telat e bashkangjitur dhe kabllon e shiritit dhe vendoseni në një sipërfaqe të sheshtë me vendin e kartës nga lart.

Mbulesa e folesë së kartës SD varet. Rrëshqisni mbulesën në drejtim të shigjetës së kuqe për të zhbllokuar dhe hapur kapakun.

4. Foto më poshtë tregon folenë e kartës SD të hapur.

Vendosni kartën SD në fole me kontaktet drejtuar poshtë. Sigurohuni që niveli anësor në kartën SD të përputhet me nivelin e folesë së kartës.

5. Mbyllni mbulesën duke u siguruar që karta SD të mbetet në pozicionin e duhur.

Rrëshqisni mbulesën e folesë së kartës SD në drejtim të shigjetës së kuqe për t'u kyçur në vend.

6. Montoni përsëri kutinë duke filluar me katër vida që mbajnë tabelën e poshtme të PC-së, pastaj të gjitha vidat e tjera të mbetura.

nga N5MXI

 


Lexoni më shumë rreth Inrico TM-7

Postuar ne

Gjithçka ka të bëjë me Përhapjen nga Chris G7DDN

Ndërsa po përgatisja një bisedë në lidhje me Radiot e Rrjetit për klubin tim lokal këtu në Mbretërinë e Bashkuar, më bëri përshtypje se çështja themelore për Rrjetet e Rrjetit dhe Radio "tradicionale" të Hamit është me të vërtetë një çështje e përhapjes.

Më lejoni të shpjegoj.

Ata prej nesh që janë proshutë ose që janë zhytur në Radio me Valë të Shkurtra për shumë vite e dinë teorinë e përhapjes në distancë të largët. Valët e radios reflektojnë nga Jonosfera (ose kanali përmes Troposferës në rastin e VHF / UHF) dhe përfundojnë në një distancë të gjatë nga pika e tyre e fillimit. (Ka edhe mënyra të tjera të përhapjes, sigurisht, por unë do t'i përdor këto si një përgjithësim)

Natyrore v prodhuar nga njeriu

Atmosfera është, sigurisht, një fenomen natyror dhe ne varemi nga ajo që "sillet" në mënyrë që të marrim kontaktet tona në distancë. Për Radiot e Rrjetit, është interneti që është mediumi përhapës, të paktën në fundin e tyre të kontaktit.

Unë mund të shoh disa ngjashmëri midis atmosferës dhe internetit. Në të vërtetë, rrjeti është një medium propagandues i bërë nga njeriu për sinjalet - në krahasim me një natyral.

Paralele në hobi të tjera

Kjo më bëri të mendoj për paralelet në hobi të tjerë.

Për shembull, në ngjitje në shkëmb, entuziastët ngjiten në formacione natyrore shkëmbinjsh në hapësira të shkëlqyera - shumë të frikshme - nuk do të më kapni duke bërë atë! Por ka edhe shumë "mure" që ngjiten në shkëmbinj brenda dhe ka fotografi të këtyre në të gjithë rrjetin.

Ajo që më bën përshtypje nga shikimi i këtyre fotove, është se njerëzit që ngjiten në ambiente të mbyllura duket se po argëtohen po aq sa edhe ata që ngjiten jashtë. Të dy përvojat janë të ndryshme dhe sidoqoftë në mënyrë të veçantë të ngjashme.

Shkëmbi në natyrë (si jonosfera) është natyror - shkëmbi i brendshëm (si interneti) është i bërë nga njeriu. As ndalon alpinistët të argëtohen duke bërë ngjitjen e tyre! Interesante gjithashtu, duket se ka shumë të rinj që bëjnë ngjitjen "e bërë nga njeriu"

Radio "e vërtetë" proshutë?

Easyshtë e lehtë të heqësh dorë nga i gjithë fenomeni i Radios së Rrjetit si "jo Radio Ham i vërtetë" por duke dëgjuar përreth, duket se ka shumë njerëz që gëzojnë radio (ose përvoja të ngjashme me radio) pa "nevojën" e transmetimit në grupe të caktuara të rezervuara specifike.

Ndërsa shkojmë më tej në Shekullin 21, unë mendoj se do të shohim vijat midis sinjaleve "të përhapura natyrshëm" dhe sinjaleve "të përhapura artificialisht" të mjegullohen më tej.

Si dikush që gëzon CW, HF, VHF, UHF, si dhe D-STAR dhe Radiot e Rrjetit, nuk e shoh pse duhet të jetë një problem, përveç nëse ne si amatorë e bëjmë një.

Le të mbajmë atë që është e mrekullueshme për të kaluarën e Ham Radio, pa hedhur poshtë teknologjitë më të reja të mbartura nga risitë fantastike që vijnë vazhdimisht në rrugën tonë në Shekullin 21.

Pyetje, pyetje, pyetje

Kështu unës Interneti ndonjë më pak i vlefshëm si një mënyrë e përhapjes për sinjalet amatore, thjesht sepse është bërë nga njeriu, në vend se një forcë e natyrës?

A është e gjitha kjo a kërcënim për Ham Radio si një hobi, apo është një Mundësi?

Pyetje sfiduese dhe ato që ndoshta mund t'i përgjigjemi vetëm vetes.

Ndoshta e vetmja pyetje që ka rëndësi është, po e shijoni hobi tuaj në radio, në çfarëdo forme që merr?

© Shkurt 2018 - Chris Rolinson G7DDN