Објавено на

Брендмајстер и ТГИФ истовремено во движење

Сакам да го користам мојот RFInder HCP-1 жариште каде и да одам. Прво, затоа што можам лесно да ги користам Brandmeister и TGIF Talkgroups без да направам никакви промени на жариштето и второ, поради неговата внатрешна батерија, можам да работам повеќе од 5 часа, без оглед каде сум - користејќи ја Wifi конекцијата поврзана од мојот паметен телефон . Работи дури и како енергетска банка, во случај да ми треба малку сок од струја за мојот паметен телефон.

Јас можам да програмирам 3 различни мрежи подготвени за употреба. Имам Брендмајстер, ТГИФ (наследство) и ТГИФ (врвен).

на RFInder HCP-1 жариштето е базирано на PI-везда, со MMDVM. Сè што треба да направите е да го програмирате како портал DMR. Потоа, одете на Конфигурација> Експерт и кликнете на Целосно уредување> DMR GW.

Кога сакам да користам Brandmeister Talkgroup, јас само го користам обичниот TG. Мислам, ако сакам да се јавам на TG 91, само користам TG91.

Ако сакам да користам TGIF (наследство) и треба да користам TG 777, бирам TG5000777 Во основа, треба да започнам со „5“, подлога со „0“ се додека не добијам вкупно 7 цифри.

Ако сакам да користам TGIF (Prime) и треба да користам TG 31039, бирам TG4031039 Во основа, треба да започнам со „4“, подлога со „0“ се додека не добијам вкупно 7 цифри.

Сè што треба да направам е да го програмирам моето радио со различни ТГ. BM секогаш е стандардно, TGIF Prime започнува со 4 и TGIF Legacy започнува со 5.

Ова исто така може да се користи за мрежите DMR +. Секогаш е истиот принцип.

Пополнете го на следниов начин: (треба да ги промените вашите лозинки Brandmeister и TGIF, DMR ID, итн.:

[Општо]
RptAddress = 127.0.0.1
RptPort = 62032
Локална адреса = 127.0.0.1
LocalPort = 62031
RuleTrace = 0
Даемон = 1
Дебагирање = 0
RFTimeout = 20
NetTimeout = 20

[Пријави се]
DisplayLevel = 0
FileLevel = 1
FilePath = / var / log / pi-star
FileRoot = DMRGateway

[Глас]
Овозможено = 1
Јазик = en_GB
Директориум = / usr / local / etc / DMR_Audio

[Информации]
Овозможено = 0
RXFrequency = 439995000
TXFrequency = 430995000
Моќност = 1
Географска ширина = SELECT_YOUR_LATITUDE
Лонгитуда = -SELECT_YOUR_LONGITUDE
Висина = 0
Локација = ”Есторил”
Опис = ”Португалија”
URL = https: //www.network-radios.com

[XLX мрежа]
Стартување = 950
Овозможено = 0
Датотека = / usr / local / etc / XLXHosts.txt
Пристаниште = 62030
Лозинка = passw0rd
Вчитај време = 60
Слот = 2
ТГ = 6
Основа = 64000
Повторно вртење = 60
Дебагирање = 0
ИД = ENTER_YOUR_DMR_ID
Кориснички Контрол = 1

[ДМР мрежа 1]
Овозможено = 1
Адреса = 193.137.237.12
Пристаниште = 62031
Локално = 62037
TGRewrite0 = 2,9,2,9,1
PCRewrite0 = 2,94000,2,4000,1001
TypeRewrite0 = 2,9990,2,9990
SrcRewrite0 = 2,4000,2,9,1001
PassAllPC0 = 1
PassAllTG0 = 1
PassAllPC1 = 2
PassAllTG1 = 2
Лозинка = ”ENTER_YOUR_PASSWORD”
Дебагирање = 0
ИД = ENTER_YOUR_DMR_ID
Име = SELECT_YOUR_BM_MASTER

[ДМР мрежа 2]
Овозможено = 0
Адреса = 168.235.109.210
Пристаниште = 55555
TGRewrite0 = 2,8,2,9,1
TGRewrite1 = 2,80505,2,505,1
TGRewrite2 = 2,80800,2,800,100
TGRewrite3 = 2,83801,2,3801,8
TGRewrite4 = 2,89990,2,9990,1
TGRewrite5 = 2,80001,1,1,9999
TGRewrite6 = 2,80001,2,1,9999
PCRewrite0 = 2,84000,2,4000,1001
Лозинка = ”ПАСВОР”
Дебагирање = 0
ИД = ENTER_YOUR_DMR_ID
Име = DMR + _IPSC2-КВАДНЕТ
Options=”TS1_1=1;TS1_2=2;TS1_3=3;TS1_4=13;TS1_5=133;TS1_6=235;TS1_7=315;TS1_8=320″

[ДМР мрежа 3]
Овозможено = 1
ИД = ENTER_YOUR_DMR_ID
Име = TGIF_Network
PCRewrite1 = 1,5009990,1,9990,1
PCRewrite2 = 2,5009990,2,9990,1
TypeRewrite1 = 1,5009990,1,9990
TypeRewrite2 = 2,5009990,2,9990
TGRewrite1 = 1,5000001,1,1,999999
TGRewrite2 = 2,5000001,2,1,999999
SrcRewrite1 = 1,9990,1,5009990,1
SrcRewrite2 = 2,9990,2,5009990,1
SrcRewrite3 = 1,1,1,5000001,999999
SrcRewrite4 = 2,1,2,5000001,999999
Адреса = tgif.network
Лозинка = ENTER_YOUR_TGIF_LEGACY_PASSWORD
Пристаниште = 62031
Локација = 0
Дебагирање = 0

[ДМР мрежа 4]
Овозможено = 1
ИД = ENTER_YOUR_DMR_ID
Име = TGIF_Network_Prime
PCRewrite1 = 1,4009990,1,9990,1
PCRewrite2 = 2,4009990,2,9990,1
TypeRewrite1 = 1,4009990,1,9990
TypeRewrite2 = 2,4009990,2,9990
TGRewrite1 = 1,4000001,1,1,999999
TGRewrite2 = 2,4000001,2,1,999999
SrcRewrite1 = 1,9990,1,4009990,1
SrcRewrite2 = 2,9990,2,4009990,1
SrcRewrite3 = 1,1,1,4000001,999999
SrcRewrite4 = 2,1,2,4000001,999999
Адреса = prime.tgif.network
Лозинка = ENTER_YOUR_TGIF_PRIME_HOTSPOT_PASSWORD
Пристаниште = 62031
Локација = 0
Дебагирање = 0

Објавено на

Преглед на видео аналогни / DMR на Boxchip S700A

Ние сме среќни да објавиме целосен преглед на видео записи Boxchip S700A - DMR / аналоген хибриден примопредавател, со Андроид ОС и способен за 4G / LTE. Достапно во верзии VHF и UHF.

Овој преглед на видео се одликува со моделот UHF.

Radioе го обожавате ова радио и ви подготвивме попуст. Ако користите промо-код HRCDMR на исходот ќе имате дополнителен попуст и бесплатна испорака, без разлика каде живеете.

Видео од HamRadio Concepts

Нарачајте го вашиот Boxchip S700A сега

Објавено на

Слушајте ги мрежните радио канали во живо

Дали сте нови во мрежните радија?

Дали сакате да ги слушате комуникациите во живо на Зело пред да започнете да купувате некои мрежни радија?

Еве ги официјалните канали на мрежните радија:

 

Објавено на

Како да ги програмирате фреквенциите Boxchip S700A DMR

1. Подготовка

1.1 барања

Ве молиме, проверете дали сте Boxchip S700A на почетокот има доволно капацитет на батеријата.
Неопходно е 1 парче USB-кабел Type-C и компјутер со Windows 7 или погоре. Верзијата .Net Framework не треба да биде пониска од 4.0.
Инсталирајте го Пакет за инсталација на BPS до каде сакаш.

1.2 Овозможи дебагирање преку USB

Потребно е да овозможиме дебагирање преку USB во вашиот уред поради датотеки за прилагодување на читање и запишување на BPS преку USB. Можеме да му овозможиме да ги следи овие чекори:
а) Вклучување на уредот;
б) Изберете „Поставки-> За телефонот“;
в) Кликнете на „Број на градител“ 3 пати брзо и ќе видите совет;
г) Вратете се назад „Поставки“, има ставка од менито „Опции за програмери“ над „За телефонот“;
д) Изберете „Опции за програмери“ и вклучете „Вклучи“;
ѓ) Повлечете надолу до „USB дебагирање“ и овозможете го тоа;
g) Поврзете го уредот со компјутер преку USB-кабел Type-C. Можеби за прв пат ќе видите потврда на отпечаток од прст, проверете и согласете се.

1.3 Исчистете го прилагодувањето на старата верзија

Отворете го уредот од „Мој компјутер“ во работната површина, ИСПЕТЕТЕ ги датотеките за прилагодување на старата верзија доколку ги има - старите верзии датотеките за прилагодување треба да се наоѓаат на патот „S700A \ Внатрешно складирање \ CONTACTLIST.xls“ и „S700A \ Внатрешно складирање \ PTT_CHANNEL_LIST_DATA.xls“ , можете да ги зачувате овие 2 датотеки на компјутерски диск.

1.4 Инсталирајте АПК за нова верзија

Копирајте го „DMR_V014_sign.apk“ на „S700A \ Внатрешно складирање“ и инсталирајте го, тогаш можеме да го програмираме уредот.

2. Програмирање

2.1 Изберете уред

Општо земено, BPS ќе открие и одбере уред автоматски кога ќе отворите како на сликата подолу. Но, имајте во предвид дека BPS не поддржува повеќе-уреди сега.

Решението за BPS не открива уред, можеби не треба да го пробате секој чекор:
а) Проверете дали е овозможено „USB дебагирање“;
б) УСБ-кабел повлечен неколку пати;
в) Рестартирајте го вашиот уред;
г) Рестартирајте го вашиот компјутер;
д) Инсталирајте „adbdriver.zip“ во вашиот компјутер;
ѓ) Конечно копирајте го „adb_usb.ini“ на „C: \ Корисници \ Вашето име \ .android \“.

2.2 Прочитајте прилагодување

Кликнете на зеленото копче за да прочитате прилагодување од уредот, ќе видите „Број на модел“ и „Сериски број“ се пополнети како подолу.
За прв пат може да добиете грешка при читање затоа што нема ново прилагодување на уредот, пробајте да го напишете тогаш

прочитаното ќе биде во ред.

2.3 Напиши прилагодување

Прилагодете ги сите параметри, а потоа кликнете на црвеното копче за да напишете прилагодување на вашиот уред.

Објавено на

Како да го конфигурирате Boxchip S700A Boxchip за работа со DMR

Овој брз водич ќе објасни како да ги програмирате DMR фреквенциите во Boxchip S700A

Прво, прочитајте „Прирачник за корисник S700A DMR”Да знаете како да поставите фреквенција на DMR.

Потоа, внесете ги точните информации во Листа на PTT канали и листи со контакти во ексел листови според упатството за употреба,

Конечно, увезете ги овие 2 листови во вашето радио.

Прочитајте повеќе за ова одлично радио

Објавено на

Придонесот на Стив sобс во мрежните радија

by Крис Г7ДДН

Аха! Мислев дека тој наслов може да го привлече вашето внимание!

Назад кон иднината - стил од 2007 година

Вртете го вашиот ум назад, ако сакате, на претставувањето на првиот iPhone во 2007 година. Сè уште можете да го гледате ова на YouTube.

Мајсторот на презентација кој беше покојниот Стив sобс првично го претстави овој вистински револуционерен уред обидувајќи се да ја измами својата публика.

Тој се обиде да ги убеди да веруваат дека Епл всушност лансира три посебна уреди.

Постојано ги повторуваше - „iPod, телефон, уред за комуникација преку Интернет - iPod, телефон, уред за комуникација преку Интернет“.

На крајот, публиката памучи на фактот дека тој играше со нив, повикувајќи се на еден уред за сите овие употреби.

Технолошките гикови го нарекуваат „конвергенција“ и iPhone е несомнено икона за сите конвергирани уреди.

Конвергенцијата е тука за да остане!

И тука сме 11 години и конвергенцијата е добро и навистина овде!

Гледање телевизија?

Не е потребен ТВ - мобилен уред за тоа

Играте игра?

Не е потребен играчки уред - мобилен уред за тоа

Водење на вашиот бизнис?

Не е потребен компјутер - мобилен уред за тоа

Слушате радио?

Не е потребно радио - мобилен уред за тоа

Комуницирате со вашите пријатели?

Не е потребно пишување пораки - Социјалните медиуми на мобилниот уред за тоа

Видео повик?

Не е потребен компјутер - стриминг на мобилниот уред за тоа.

Да направите квалитетна фотографија?

Не е потребна камера - мобилен уред за тоа

Временска прогноза?

Нема потреба да го чекате тоа на ТВ - има апликација на мобилниот уред за тоа

Последни вести?

Секако, на дофат на раката од различни извори на мобилниот уред!

Инстантни предупредувања за најновите голови од вашиот тим?

Трепка на вашиот мобилен уред во рок од неколку секунди откако е оценет

Би можел да продолжам, а вие знаете дека сите погоре наведени се точни според вашето сопствено искуство.

И Радио е ослободено од ова? Можеби не!

Дали некој навистина верувал дека ПТТ комуникациите од типот што го користат радио хобистите ќе останат надвор од на конвергираниот свет?

Подемот на апликации како Zello и IRN на Teamspeak е само тотално природна еволуција на она што се случува во остатокот од светот многу години. Радио хобистите можат да се борат против тоа, но тоа, навистина, веќе се случи

Подемот на мрежните радија

Подемот на феноменот Мрежни радија во моментов е навидум незапирлив.

Пакетот канали на Зело наречен „Мрежни радија“ (оние во сопственост на G1YPQ) има над 4000 претплатници, над 2000 доверливи корисници и ретко е тивок.

Zzурка речиси цел ден со ентузијасти на радио, шунка и нелиценцирани корисници, од целиот англиски јазик, сите комуницираат на начини што потсетуваат на старите денови на Топ бенд и на 2 метри.

И тоа е добро модерирана околина, безбедна и затоа е одлично место да ги направите своите први чекори во ново хоби.

Или можеби место каде што можете да „џвакате маснотии“ со други радиографски ентузијасти, место да разговарате за вашиот напредок во учењето на CW или проблемите што ги погодувате при правењето на таа нова антена, или можеби дури и да се најдете околу Android OS и некои на скриените скапоцени камења во софтверот Зело.

Сте пробале?

Ако сè уште не сте го пробале, што чекате?

Ако Стив sобс сè уште беше на земјата, сигурен сум дека ќе беше многу горд на својот „конвергиран свет“ - и кој знае, тој можеби беше дури и „во етерот“ на мрежните радија со останатите нас!

© Крис Ролинсон G7DDN

27 август 2018